Vragen? Stel ze gerust!

De meest gestelde vragen hebben wij alvast voor je op een rijtje gezet. Staat het antwoord waar jij naar op zoek bent hier niet tussen? Stel je vraag dan aan ons. We staan je graag te woord!


funda 9,2

Veelgestelde vragen

Wij hebben al veel vragen voorbij horen komen, bijvoorbeeld via de mail, telefoon, tijdens een bezichtiging of verkoopgesprek.
Deze vragen inclusief antwoorden hebben wij voor jou op een rijtje gezet.


Huis verkopen

Een makelaar van De Linde Makelaars kun je zowel inschakelen voor het verkopen van je huis als het aankopen van je droomwoning. Met onze aankoopmakelaars sta je een stuk sterker bij het kopen van een nieuwe woning. Een aankoopmakelaar behartigt alleen jouw belangen en weet wat de beste strategie is. Zo koop jij het huis tegen de beste prijs en voorwaarden.

De Linde Makelaars kan ook optreden als verkoopmakelaar. De Linde Makelaars doet de bezichtigingen, regelt de (online) promotie en zorgt ervoor dat jouw huis tegen de beste prijs en voorwaarden wordt verkocht. Zonder verrassingen achteraf. Want tot je huis is verkocht betaal je helemaal niets. De kosten worden achteraf verrekend bij de overdracht. Kortom: een complete verkoopdienst met volledige service, maar wel tegen een vast, scherp all-in tarief.


Er hangen verschillende voordelen aan het inschakelen van een verkoopmakelaar. Het grootste voordeel is dat het betreffende huis ook wordt geplaatst op de meest bezochte huizensite van Nederland, funda. Daarnaast adviseert de verkopend makelaar over de meest optimale huizenprijs en het maken van de juiste verkoopbeslissing, biedt hij/zij kennis en ervaring op het gebied van onderhandelingen en neemt hij/zij juridische en administratieve zaken uit handen.

De kosten van de verkoopmakelaar worden betaald door de verkopende partij. De kosten die onder Kosten Koper worden gerekend, zijn de kosten die moeten worden gemaakt wanneer je eigenaar wil worden van een huis. Onder kosten koper vallen dus geen makelaarskosten. Wanneer de koper een aankoopmakelaar meeneemt, zijn deze kosten voor de koper.

Een huis kan altijd worden verkocht. De eventuele hypotheek die hier nog aan verbonden is, mag worden afgelost met de opbrengst van de verkoop. Een andere oplossing is het meenemen van de hypotheek, dit kan voordelig zijn als er gunstige voorwaarden aan verbonden zijn.

Als verkopende partij zijn er een aantal verplichtingen waar je aan moet voldoen. Als verkoper heb je de meldingsplicht. Dit houdt in dat je de mogelijke gebreken van je woning kenbaar dient te maken bij de koper. Het is belangrijk dat een koper op de hoogte wordt gesteld van de staat van je woning. Je kunt bij gebreken denk aan scheuren in tegels of lekkage, maar ook het recht van overpad van de buurman of de verbouwplannen van de buren. Dit dien je allemaal te melden om de koper van zoveel mogelijk informatie te kunnen voorzien over de woning.

Ben jij van plan om je huis te verkopen? De tarieven van makelaars kunnen aanzienlijk verschillen. De meeste makelaardijen rekenen een tarief in de vorm van een percentage van de verkooprijs. Dit is bij elke makelaar weer een ander percentage en dit noem je ook wel courtagekosten. Daar komen vaak nog 'opstartkosten' bij. Deze opstartkosten betaal je in veel gevallen vooraf. Dit gaat dan om de kosten die worden gemaakt voor het verkooppakket, zoals fotografie, aanmeldingen op websites, video's, inmeten van je woning etc. Bij De Linde Makelaars betaal je geen kosten vooraf. Mocht je uiteindelijk de opdracht intrekken, betaal je ook geen kosten. Geen verkoop, geen kosten. Makelaarskosten zijn niet aftrekbaar bij de belasting. Bij De Linde Makelaars verkoop je jouw huis tegen een vast, scherp tarief. Je bespaart met De Linde eenvoudig duizenden euro's op je makelaarskosten. Een flinke besparing terwijl je niets inlevert op kwaliteit. Bovendien betaal je pas als je huis is verkocht.

Ben jij klaar om je woning te verkopen? Er zijn een aantal documenten nodig om te verkoop tot een goed einde de brengen. Weet je zeker of je alle documenten al hebt? Voordat je naar de makelaar gaat voor een verkoopgesprek vraag je een aantal documenten op vanuit het Kadaster. Met onze checklist kun je kijken of jij echt helemaal klaar bent voor de verkoop van jouw woning.

Huis kopen

Als kopende partij zijn er een aantal plichten. De meeste plichten gelden voor de verkopende partij, maar ook de aankopende partij heeft een plicht: de onderzoekplicht. Door deze plicht wordt er voorkomen dat er vervelende zaken aan het licht komen na de oplevering. Wanneer je als koper niet zeker bent van de staat van je woning, kun je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Mocht je een woning hebben aangekocht en worden er gebreken gevonden, dien je dit zo spoedig mogelijk te melden bij de aankoopmakelaar (indien je deze hebt ingeschakeld voor de aankoop) of verkopend makelaar. In overleg met de koper wordt dan het gesprek besproken en mogelijk verholpen. Het aangeven dient wel binnen een 'redelijke termijn' te gebeuren. Een periode van twee maanden is meestal redelijk.

De kosten koper omvatten de uitgaven die de koper moet doen om eigenaar van een woning te worden. Hieronder vallen met name de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de leveringsakte. De overdrachtsbelasting bedraagt doorgaans 2% voor kopers die de woning zelf gaan bewonen. Starters van 18 tot en met 34 jaar kunnen onder voorwaarden eenmalig gebruikmaken van een vrijstelling (0%). Voor beleggers, tweede woningen of bedrijfsobjecten geldt een tarief van 10,4%. Makelaarskosten (courtage) vallen buiten de kosten koper, evenals de kosten voor het opmaken en inschrijven van de hypotheekakte. Wordt een aankoopmakelaar ingeschakeld, dan zijn die kosten voor rekening van de koper.

Een makelaar van De Linde Makelaars kun je zowel inschakelen voor het verkopen van je huis als het aankopen van je droomwoning. Met onze aankoopmakelaars sta je een stuk sterker bij het kopen van een nieuwe woning. Een aankoopmakelaar behartigt alleen jouw belangen en weet wat de beste strategie is. Zo koop jij het huis tegen de beste prijs en voorwaarden.

De Linde Makelaars kan ook optreden als verkoopmakelaar. De Linde Makelaars doet de bezichtigingen, regelt de (online) promotie en zorgt ervoor dat jouw huis tegen de beste prijs en voorwaarden wordt verkocht. Zonder verrassingen achteraf. Want tot je huis is verkocht betaal je helemaal niets. De kosten worden achteraf verrekend bij de overdracht. Kortom: een complete verkoopdienst met volledige service, maar wel tegen een vast, scherp all-in tarief.


Overdracht en notaris

Als iemand een woning verkoopt, kiest deze partij meestal voor 'kosten koper'. Dit houdt in dat de kosten van de notaris voor de kopende partijen. Om deze reden mogen kopers zelf een keuze maken welk notariskantoor de eigendomsoverdracht en het opmaken van de hypotheekakte uitvoert. Daarnaast is er een mogelijkheid dat voorafgaand aan de koop is afgesproken dat de verkoper de notaris kiest, dit dient wel duidelijk vooraf te worden vastgelegd.

Bij het verkopen van je woning betaalt de koper ervan bijna altijd de notariskosten. De koper bepaalt dan ook meestal wie de notaris wordt. Indien je als verkoper wel graag zelf de notaris wil kiezen, kun je met de koper afspreken dat jij als verkoper de overdrachtskosten betaalt. De kosten voor de notaris zitten niet bij de 'kosten koper' inbegrepen.

Voordat de overdracht plaatsvindt, wordt er een eindinspectie uitgevoerd. Tijdens deze woninginspectie ga je nog een laatste keer door de woning heen met de kopers van het huis. Je let hierbij op diverse zaken:

  • Controle of de woning volgens de afspraken wordt opgeleverd
  • Meter- en waterstanden worden genoteerd
  • Lijst met roerende zaken wordt gecheckt

De eventueel vooraf aangegeven gebreken moeten volgens de afspraak zijn hersteld. Indien er wel een nieuw gebrek is opgetreden, ben je als verkoper verplicht dit aan de kopers van je woning te melden. De eindinspectie kan worden gedaan op basis van een formulier die de koper en de verkoper na afloop samen ondertekenen.

Onderhandeling

Zolang er geen koopovereenkomst is ondertekend én de drie dagen bedenktijd nog niet om zijn, kan een bod worden ingetrokken. Ook als de verkoper het bod al via de e-mail, chat of mondeling heeft geaccepteerd, intrekken kan dan nog steeds.

De bedenktijd gaat in om 0.00 uur na de dag dat koper een afschrift ontvangt van het ondertekende koopcontract. De bedenktijd duurt drie dagen, waarvan minimaal twee een werkdag moeten zijn. Als je als koper een beroep wil doen op de bedenktijd, moet je ervoor zorgen dat de ontbindingsverklaring bij de verkoper is, voordat de drie-dagen-termijn is overstreken.

Een vraagprijs is een uitnodiging om te onderhandelen. Ook als jij degene bent die als eerste meer dan de vraagprijs biedt, hoeft de verkoper niet op je bod te reageren. Het hoogste bod hoeft niet het meest aantrekkelijk te zijn. Als verkoper ben je altijd zelf baas of je op een bod in wil gaan of niet én met wie je onderhandelingen gaat voeren.

Dit mag, een onderhandeling leidt niet altijd tot een verkoop. De verkoper kan daarom ook op deze manier ontdekken of er meer belangstelling is. Er mag ook met meer dan één gegadigde worden onderhandeld. De makelaar moet dit dan wel duidelijk melden. Meestal vertelt de makelaar in een dergelijk geval aan belangstellenden dat een woning 'onder bod' is. Bij het bieden van de vraagprijs kan de verkoper dus nog beslissen of hij het bod aanvaardt of een tegenbod uit wil brengen.

Werkwijze

Het is altijd mogelijk om de opdracht op te zeggen. In de OTD staat vastgesteld of hier eventuele intrekkingskosten aan verbonden zitten. Als de makelaar kosten heeft gemaakt, worden die ook in rekening gebracht. Voor het opzeggen van een opdracht is geen duidelijke reden nodig. Een beweegreden vanuit de consument is bijvoorbeeld als de (verkoop)plannen wijzigen of als de woning al langere tijd te koop staat. Het ontbinden van de overeenkomst wordt gedaan in het geval van nalatigheid van de makelaar. Voor het ontbinden van een opdracht is er bewijs nodig, dit wordt vaak alleen in ernstige gevallen gedaan.

In een Opdracht tot Dienstverlening, oftewel OTD, staan alle afspraken vastgesteld rondom de verkoop van jouw huis. Door dit document te tekenen, geef je ons de opdracht om aan de slag te gaan met de verkoop. Een OTD biedt beide partijen zekerheid van een duidelijke samenwerking, hierdoor komen beide partijen niet voor verassingen te staan. Een OTD bestaat uit verschillende bouwstenen. Er staat in wat de randvoorwaarden zijn van de opdracht, verplichtingen voor zowel de makelaar als de consument, het tot stand komen van de kosten en de betaling en de randvoorwaarden voor het opzeggen of ontbinden van de opdracht. Een Opdracht tot Dienstverlening biedt de consument zekerheid. Er staat in vastgesteld wat zij van een makelaar kunnen verwachten en wanneer zij stappen kunnen ondernemen als een makelaar in de afgesproken taken tekortschiet.

Koopovereenkomst

Na een mondelinge overeenkomst ontvangen beide partijen een overzicht van de afspraken in de mail. De verkopende partij wordt verzocht zijn/haar gegevens zo spoedig mogelijk aan te leveren. Na de mondelinge overeenkomst word je gevraagd een aantal gegevens in te sturen. Hierna wordt er een concept- en definitieve koopovereenkomst opgesteld. De Linde Makelaars streeft ernaar deze binnen 24 uur te kunnen opleveren en binnen vier dagen ook daadwerkelijk te laten ondertekenen. Dit is belangrijk in verband met het schriftelijkheidsvereiste wat in ons land geldt. Geen handtekening, geen overeenkomst.

De koop is niet bindend bij een mondelinge overeenstemming indien de koper een persoon is die niet handelt voor een bedrijf of beroep. De koop van een woning door een particulier moet simpelweg schriftelijk worden aangedaan. Als beide partijen, zowel de koper als de verkoper particulier zijn, dan kunnen beide partijen zich na een mondelinge overeenstemming nog terugtrekken. Geen van beide kan worden gedwongen om een schriftelijke overeenkomst de ondertekenen.

Taxatie

Een taxatie neemt meestal 30 minuten tot een uur in beslag, afhankelijk van het woningtype. Het opstellen van het taxatierapport duurt doorgaans ongeveer een week. Nadat het rapport is opgeleverd en gevalideerd, blijft het document zes maanden geldig. Wil je een taxatierapport laten opstellen? Je kunt bij ons gemakkelijk online een offerte aanvragen.

Taxatierapport aanvragen

Vanaf € 750,- (inclusief BTW en validatie) ontvang je bij De Linde Makelaars snel je taxatierapport voor een vast, laag tarief. De vaste, lage prijs die jij betaalt voor een woningtaxatie, hoor je altijd vooraf van ons. Gaat het om de taxatie van een appartement / nieuwbouw of wil je de waarde na verbouwing weten? Dan hanteren wij een toeslag van € 50,- incl. BTW. Benieuwd naar wat een taxatierapport in jouw geval kost? Vraag dan online een offerte aan.

Taxatierapport aanvragen

In de meeste gevallen is een taxatierapport nodig voor het verkrijgen van een hypotheek voor je nieuwe woning. Ook als je je huidige hypotheek wilt wijzigen is een taxatie van je woning noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je gebruik wilt maken van de overwaarde van je huis. Die overwaarde kun je dan gebruiken om te investeren in je woning. Ook na een verbouwing kun je een taxatie aanvragen als je wil weten hoeveel je woning meer waard is geworden.

Een taxatie aanvragen

Een taxatie is een reële schatting van de waarde van een woning. Er wordt daarbij onder andere rekening gehouden met het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging. Dit wordt vastgelegd in een taxatierapport. Onze rapporten zijn altijd gevalideerd en worden daardoor geaccepteerd door alle banken. Je kunt je offerte direct online aanvragen.

Taxatierapport aanvragen

Wat is een gratis waardebepaling?

Het is goed om te beseffen dat een gratis waardebepaling niet hetzelfde is als een taxatie van een woning. Een taxatie is noodzakelijk als je een woning gaat kopen. Om de hypotheek te verkrijgen of een aanpassing te doen in je huidige hypotheek, is een gecertificeerd taxatierapport verplicht. Aan een taxatie zijn wel kosten verbonden. Lees hier meer over taxatierapport aanvragen.

De waardebepaling bij De Linde Makelaars is altijd gratis en vrijblijvend. Aan een bezoek van een makelaar bij jou thuis zijn dus geen kosten verbonden. Je bent ons na een gesprek tot niets verplicht. Na dit gesprek weet je wel waar je aan toe bent. Jouw voordeel is dat je nergens aan vast zit. Soms is er behoefte aan een tweede gesprek, als het bijvoorbeeld gaat om de verkoop van je woning. Ook voor een tweede gesprek rekenen we geen kosten.

Voordat wij bij je langs komen onderzoekt de makelaar de woningmarkt in jouw buurt. Op welke locatie staat jouw woning, wat zijn de kenmerken van jouw huis, welke prijsontwikkeling is van toepassing in jouw gemeente.

Welke invloed hebben al deze ontwikkelingen, feiten en kenmerken op de verkoop van jouw woning en de actuele marktwaarde van je huis? Na een grondig onderzoek komt de makelaar bij jou thuis. Onze makelaar bespreekt jouw persoonlijke verkoopkansen in een vrijblijvend informatiegesprek. Altijd met kennis van jouw buurt. Wil jij weten of jouw huis meer waard is geworden? Dan is een waardebepaling van je woning heel handig. Nodig een van onze makelaars uit, ze komen bij je langs om inzicht te geven in de actuele woningwaarde.

De waarde die de makelaar voor jouw woning bepaalt, is niet per definitie de vraagprijs. De vraagprijs bepalen we altijd in overleg met de verkoper van de woning. Vaak speelt ook de situatie van de verkoper een rol bij het bepalen van de vraagprijs. Wil je snel verkopen of heb je alle tijd, heb je een bepaalt bedrag nodig om een volgende woning te kopen? Niet alle subjectieve redenen kunnen doorslaggevend zijn, wel is er een bepaalde bandbreedte mogelijk om samen tot de beste vraagprijs te komen. Al jouw woonwensen spelen een rol bij het bepalen van een goede vraagprijs.

Zelf heb je er wellicht uren in staan zwoegen, klussen en heb je alles door de jaren heen flink opgeknapt. De makelaar neemt een aantal factoren mee in de waarde van je huis. Zo wordt er altijd gelet op de locatie. De afstand tot een snelweg, de afstand tot een centrum of het type wijk spelen allemaal een rol. Indien er veel vraag is naar een huis in jouw woonplaats, zal dit ook zeker een rol spelen in de vraagprijs.

Daarnaast wordt er altijd gekeken naar de ruimte. Hoe meer ruimte, hoe hoger de waarde. Dit geldt ook voor de tuin. Een goed onderhouden woning is meer waard dan een woning met achterstallig onderhoud. Een nieuwe keuken, badkamer en toilet spelen ook een belangrijke rol. Daarnaast spreken energiezuinige woningen kopers vaak aan, denk aan zonnepanelen, zonneboilers of een goede isolatie. Deze factoren spelen allemaal mee bij de bepaling van de woningwaarde. Toch moet je altijd rekening houden met het feit dat een woning verkopen emotie is en dat verbouwingen die voor jou een grote meerwaarde hebben niet altijd automatisch meegenomen worden in de marktwaarde. Een deel van je investeringen ‘verwoon’ je en zullen niet terugverdiend worden.

Aankoopmakelaar

Op dit moment zijn er meer huizenzoekers dan beschikbare huizen. Om gek van te worden toch? Want jij vist steeds achter het net. Enorm frustrerend. Omdat geen woning, situatie of koper gelijk is, krijg je bij De Linde Makelaars een aankoopdienst op maat. Hoe je ervoor zorgt dat jij de beste koper wordt van die gewilde woning? Wij weten het. Laat ons je helpen. Je koopt een woning met De Linde Makelaars voor een vast, scherp all-in tarief.

Jouw persoonlijke situatie is van grote invloed of jij de koper wordt van dat ene huis. Hoe graag wil je de woning kopen? Heb je je eigen woning al verkocht? Is de financiering al geregeld? Heb je overwaarde op je eigen koophuis? Ben je afhankelijk van de financiering van de bank of kan er hoger worden geboden dan de taxatiewaarde omdat je eigen geld inbrengt? Hoe snel kun je de woning aanvaarden? Allemaal belangrijke vragen waar we als aankoopmakelaar het antwoord op willen weten.

De Linde Makelaars rekent een vast, scherp all-in tarief. Ongeacht het aankoopbedrag van jouw nieuwe woning. Dus je betaalt geen percentage van de aankoopprijs. Jij bent er zeker van dat je niet teveel betaalt. Je betaalt de laagste prijs voor je nieuwe huis. De lage aankoopkosten voor de makelaar heb je er al snel uit.

  • Samen bezichtigen
    Onze makelaar gaat met je mee naar de 2e bezichtiging en bekijkt de woning vakkundig en kritisch. De makelaar kan dan inschatten of het verstandig is om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren door een expert.
  • Onderhandelingen
    Ben je na de 2e bezichtiging samen met onze aankoopmakelaar nog net zo enthousiast? Dan gaan de onderhandelingen beginnen. En hier gaat het niet alleen om de prijs, maar ook om de eventuele ontbindende voorwaarden en bijzondere clausules.
  • We hebben een overeenkomst bereikt
    Wij bewaken de belangrijkste data en controleren de koopovereenkomst.
  • Naar de notaris
    Wij zorgen ervoor dat alles wordt vastgelegd zodat jij met een gerust hart naar de notaris kunt. De makelaar gaat mee als dit wenselijk is. Het huis is van jou! Heb je na de overdracht nog advies nodig. Bel ons gerust.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Wij helpen je graag!

Neem dan gerust contact op met één van onze binnendienstmedewerkers.

Schrijf je in!

Jouw droomhuis nog niet gevonden?

Back to top